Thursday 5 March 2020

8 Dintre Cele Mai Mari Epidemii din Ultima Decadă

Poate ai crede că în 2020 totul este pus la punct. Te aștepți să fie leacuri pentru boli, vaccinuri pentru viruși, și fără mari epidemii oribile. Nu trăim într-o lume ideală. De fapt, există o nouă pandemie numită nCoV 2019 în China și în ultima decadă a fost oribilă din cauza infecților a sute de mii de oameni și mulți au murit. Hai să vedem 8 dintre cele mai mari epidemii din ultima decadă și să învățăm puțin modul de identificare și cum să ne protejăm împotriva acestora.

1. Gripa de PăsăriGripa Aviară (H7N9)

Ne amintim de gripa aviară. Sursa de proveniență este China, dar au fost multe focare în întreaga lume. Virusul poate afecta păsările, animalele și oamenii, dar în multe cazuri se rezumă doar la păsări. Dar, dacă oamenii intră în contact cu păsări contaminate sau mănâncă carne contaminată, infecția poate să apară. Primele simptome sunt asemănătoare gripei: tuse, febră, secreții nazale, dureri musculare. Dar acest virus progresează foarte rapid, netratat poate provoca o serie de complicații, pneumonii, sepsis, poate fi mortală. Cel mai bun mod de a preveni este să stai departe de păsări contaminate. Dacă simptomele sunt tratate urgent, pacientul se vindecă.

2. Ebola

A fost o epidemie de Ebola in vestul Africii in 2014, care a cauzat moartea a multor oameni. Boala este provocată de virusul Ebola, originea acestuia nu este încă determinat, dar cercetătorii cred că virusul provine de la lilieci. Se răspnândește prin contactul de sânge al persoanei infectate. Nu se transmite prin aer. Primele simptome sunt asemănătoare cu gripa, febră, tuse, dureri musculare, de gât, dar pe măsură ce boala progresează, ea devine mortală. Greața, diareea, sângerarea excesivă netratată devine mortală. Nu există vaccin contra Ebolei, dar prin spitalizare se poate ține boala sub control. Există unele experimente pentru vaccin și unele care așteaptă aprobare.

3. Ciuma

Acest lucru poate fi șocant, dar ciuma înca este activă. Da, acea oribilă moarte neagră, încă există, a omorât jumătate din populația Europei în secolul 14, astăzi sunt cazuri foarte rare, undeva la 1000-2000 anuale. Azi, există medicament care îl vindecă, dar totuși este boală oribilă și povoacă moartea dacă nu este tratată. A fost o epidemie în Madagascar în anul 2017, dealtfel Madagascarul are această epidemie în fiecare an. Epidemie este cauztă de bacteria Yersinia Pestis, care se transmite de la rozătoare la om. Sunt trei tipuri de ciumă, bubonică, penumologică și septică, toate trei sunt fatale, dacă nu sunt tratate.

The post 8 Dintre Cele Mai Mari Epidemii din Ultima Decadă appeared first on Brain Berries.



from Brain Berries https://ift.tt/2xd7ha5
via World News

No comments:

Post a Comment