Wednesday 7 October 2020

Розвіюємо міфи: Топ 7 фактів про сонячну енергетику

Зараз, в Україні виробляють близько 4925 МВт сонячної енергії на рік. Ще 407 МВт потужностей знаходяться на окупованих тереторіях країни. Це не багато у порівнянні з нашими сусідами з ЄС, але наша країна вже почала свій шлях до більшого використання відновлюваної енергії.

У Чорнобилі встановили 3,600 батарей, потужностей яких вистачає, щоб забезпечити електрикою близько 2,000 квартир (1 МВт). І це лише один з сотень проектів з використання сонячної енергії. Цього року, Українська компанія “Родина” виграла тендер на встановлення ще більшої кількості сонячних батарей, що дозволятиме виробляти 7 МВт електроенергії. Довгострокові плани проєкту — виробляти 100 МВт енергії лише в зоні відчуження біля ЧАЕС.

Все це, лише національні проєкти, але ще тисячі будівель в містах та селах України використовують сонячні батареї.

Давайте ж спростуємо 7 міфів про сонячну енергію.

1. Сонячні батареї — це дорого

Вартість обладнання двоповерхового будинку сонячними батареями може коливатись від 100,000грн до 800,000грн. Це можна порівняти з діапазоном цін бюджетних авто та авто класу люкс. Але на відміну від авто, які починають втрачати цінність щойно вони виїдуть з автосалону, сонячні батареї можуть себе окупити.

Зазвичай, більшість власників які встановлюють сонячні батареї все одно приєднанні до системи централізованого електропостачання. Вони мають всі переваги централізованого енергопостачання, але електроенергія створена сонячними батареями “мінусується” від вартості енергопостачання. На додаток, компанії з постачання електроенергії компенсують вартість “додаткових” кВт створених сонячними батареями.

Якщо взяти все це до уваги, встановлення сонячних батарей може окупитися за 5 років. При цьому середній термін придатності батарей — 25 років.

2. Чим більша будівля — тим більше треба батарей

Оскільки майже всі будинки комбінують енергію від батарей та централізованих постачальників, розмір та кількість батарей необхідних для оснащення будівлі залежить лише від доступної площі та побажань власників.

Більшості будинків вистачить лише 36 батарей (приблизна вартість з встановленням та оснащенням — 300,000грн). При цьому, ці батареї будуть повністю покривати всі електро-потреби великої сім’ї.

3. Батареї працюють лише від прямих сонячних променів

Так, звичайно, оптимальні погодні умови для сонячних батарей — це ясні сонячні дні і безперешкодне постачання сонячних променів. Але сонячні батареї працюють не лише при “оптимальних” умовах. Навіть маленької кількості сонця (при помірній хмарності) буде достатньо щоб “накрутити” трохи енергії.

Звичайно хмари заважають сонячним батареям, але при цьому продуктивність сонячних батарей все одно буде складати приблизно 10–30%.

Головне правило: якщо на вулиці достатньо сонячного світла, щоб ви могли побачити тінь якогось об’єкту — сонячні батареї все одно будуть виробляти електроенергію!

The post Розвіюємо міфи: Топ 7 фактів про сонячну енергетику appeared first on Brain Berries.



from Brain Berries https://ift.tt/33EXnM1
via World News

No comments:

Post a Comment